-Jeg har jobbet med frivillighet hele livet. Jeg er utdannet innen det, begynte Odd Einar Dørum i sitt innlegg når høringen «Frivillighet i Den norske kirke» ble behandlet. Han hadde noen konkrete tilleggsforslag til vedtaksteksten
-Vi må i vedtaket gå rett på sak – vi må myndiggjøre, synliggjøre og anerkjenne den frivillige innsatsen. Vi må styrke organiseringen og rekruttering av frivillige. Det siste punktet jeg foreslår er å be administrasjonen komme med en sak om hvordan vi arbeider med punkt 1 og 2 i vårt bispedømme.
Dørum fikk støtte for dette fra rådet. Saksordfører Kristin Gunleiksrud Raaum pekte i sin innledning på at frivillighet er en sak Kirkemøtet gang på gang har etterlyst et mer systematisk fokus på.
- Det å anerkjenne frivilliges myndighet og kompetanse er en del av hele grunnlaget for denne saken. Dette er en sak som haster. Skulle egentlig opp på Kirkemøtet i år, men ble strøket grunnet avkortet møte. Kirkerådet har uansett vurdert det dit hen at det er viktig å få denne saken vedtatt.
Det er Kirkerådet som har utlyst høringen om frivillighet.
Religionspolitikk
En annen stor høring var rapporten «Tro det eller ei. Framtidens tros- og livssynspolitikk i Oslo». Her har tidligere prost i Vestre Aker, Trond Bakkevig, ledet utvalget som har kommet frem til rapporten. Denne tar for seg et bredt spekter av kommunens politikk overfor tros- og livssynsamfunn.
Bispedømmerådet hadde fler innspill. De ønsket velkommen en plan for vedlikehold av kirkene og en kompetanseheving på tros- og livssynsrelaterte områder for alle etater og bydelsadministrasjoner.
Utvalget foreslår også endringer i sykehjemsprestetjenesten, en ordning som er finansiert av kommunene og administrert av bispedømmet. Her foreslår utvalget at det opprettes et team for livsveiledning. Dette hadde bispedømmerådet innspill til.
-En slik kompetanse som sykehjemsprestene har er ikke bare lett å tilegne seg. Det er en unik kompetanse. Team for livsveielding kan ikke erstatte dem, vi mener det er viktig å beholde sykehjemsprestene, sa nestleder og vikarierende saksordfører Marius Berge Eide.
Skole
Rapporten tar også for seg skolegudstjenester. Bispedømmerådet tolker utvalget i beste mening, når det kommer til spørsmålet om hvor og når en eventuell skolegudstjeneste skal arrangeres. Kirken i Oslo vil fortsette å invitere alle som ønsker det til høytidsmarkering i kirken. Kirken i Oslo vil fortsette å utvikle gode tilbud som skolene kan si ja til og legge til rette for elevenes deltakelse også utenom skoletiden, - enten før eller etter skoletid.
Fullstendig protokoll fra bispedømmerådets møter legges ut på nettsiden så fort det er klart.
Det er også mulig å følge bispedømmerådet på Facebook.